Sennheiser IE 200 İnceleme

Sennheiser odyofil sınıfı kulak iç kulaklık serisi olan IE ailesine yeni bir model ekledi. Yeni IE 200 ile karşınızdayız. Sennheiser IE 200'ü IE 300'ün yerine neredeyse yarı fiyatına piyasaya sundu. Bu fiyat farkına rağmen oldukça benzer teknik performansa sahip. Bu kulaklık tam bir fiyat performans şampiyonu.

IE 200 odyofil sınıfı kulak içi kulaklık serisine güzel bir başlangıç ile girmeyi hedefleyen dinleyicilere özel natürel ve yepyeni bir ses karakteriyle taçlandırılmış bir deneyim vadediyor. Hadi hep beraber inceleyelim, bakalım nasıl tanımlayacağız yeni Sennheiser IE 200’ü. Yeni IE 200, kablosuz sesin sınırlarının çok ötesinde ayrıntı, çözünürlük, netlik, şeffaflık ve dinamik bir sunum ile bizleri karşılıyor. Üst düzey sesin keyfini yaşamaya sizleri davet ediyor.

Sevgili odyofiller ve odyofil adayları, çok da eskilere gitmeyelim şimdi yakın tarihte, IE80S, 800 ve 800 S modelleri vardı. Bir kere bu seriyi Sennheiser'ın CX serisinden ayırmak lazım.

IE serisi gerçekten sizi sesin doruklarına ulaştırabilecek yüksek çözünürlüklü ve çok detaylı ses performansına sahip modelleri içeren Hi-Fi kulaklık kategorisinde yer alıyor diyebileceğimiz bir seri. 80s, 800 ve 800s ama özellikle de 800 ve 800S, çok natural, geniş sahneli olmasının yanında, orta frekanslardaki duyumu çok iyi alabileceğimiz, ısırıcı ama keskin tiz karakterinden de uzak, detaylı ve çok yüksek çözünürlüklü kulaklıklardı. Bütün bunları naturel ses karakterinin mirasçıları olarak tanımlamaktaydık. Sonra IE 300 diye bir kulaklık ortaya çıktı. IE 200'den önce, bu seriye giriş yapmak için sizleri hazırda bekleyen bir modeldi IE 300. Artık bu görevi Yeni IE 200 üstleniyor.

IE 300, IE serisine öyle bir enerji ekledi ki Sennheiser'ın bu imza sunumuna; ciddi yoğun alt frekanslar, gümbür gümbür mid baslar, artı 6- desibel önde ama boğucu da değil, detaylı, ısırıcı, enerjik, müzikal üst frekanslar eklendi. Pop kültüre uygun, hip hop/rap ve pop müzik dinlemeye uygun hem de yeni nesil odyofil kitlenin alışkın olduğu müzik türlerine yeni bir pencere açan bir kulaklık oldu bu.

IE 300 modelinin üzerine IE 900 tanıtıldı. IE 900, IE serisinin en üst modeli olarak ortaya çıktı. IE 900'de köklerinde bu ses karakterinin temelini benimsedi ama bunu çok daha yüksek çözünürlüklü ve çok daha detaylı bir biçimde bizlere sundu.

Son olarak Sennheiser, yine enerjik, yine bas frekansların otoriter gücü elinde barındırdığı senaryo dahilinde beklemediğimiz bir atakla karşımıza çıktı IE 600'ü duyurdu. IE 600, yoğun ama daha az keskin tizlere, orta frekansların bu sefer daha önde olduğu, bir açıdan da HD 600'e benzettiğimiz ama tamamen de ayrı diyarlarda olan o orta frekanslardaki kadın vokallerin kulağa çok tatlı geldiği, dolayısıyla müzikal sunumun esintilerini barındıran bir kulaklıktı. Dinleyiciler piyasada IE 600'ü, IE 900'den daha çok beğendi ama bu tamamen kulaklığın tonal rengiyle alakalı bir yönelmeydi. IE 900’ün teknik performansı, IE 600’ün birkaç basamak yukarısındadır.

Sonuç olarak çok güzel bir seri ile karşı karşıya kaldık. IE 200, IE 300, IE 600 ve IE 900. IE 800 ve IE 800S'in üzerine yükseltmeler olarak gelen bu modeller aynı zamanda MMCX kablo soket yapısına da sahipler. Daha konforlu, kulaktan düşmeyen ve kutu içeriğinde 2.5 milimetre gibi dengeli ek kablolar sunarak, yeni dünyaya daha uygun modeller olarak karşımıza çıktılar.

Bu kulaklıkların günümüzde çok fazla rakibi var. İşte bunlara Chi-Fi sektörü diyoruz. IE 200’e bir rakip göstermek istediğimizde, bu fiyat bandında genelde yolun sonu Çinli markaların ürettiği kulaklıklara çıkacaktır muhtemelen. Türkiye'de bu modelleri çok fazla bulamasak da, yurt dışında, mesela Aliexpress'e girdiğimiz zaman sonsuz seçenek ile karşı karşıya kalıyoruz. 600, 150, 30 hatta 1000 dolar bandında bile 20 tane markayı sayabilmemiz mümkün.

Sennheiser’ın bunlardan farkı; sunduğu marka güvenilirliğinin dışında tonal karakteri oldu. Frekans cevabında, dengeli bir tepkime temeli baz alınarak, daha güvenli tuningler ile siz müzik severler aslında daha dengeli sunuma yine çok iyi performanslarla çıkabilmiş oluyorsunuz.

Sennheiser kulaklıkları için bir diğer avantaj Türkiye sınırları içerisinde Hifilife ve kulaklık.com gibi yetkili satıcılardan satın aldığınız zaman 2 sene boyunca süren çok iyi teknik servis ve garanti sürecine sahip olmuş oluyorsunuz. Bu kulakların başına bir şey geldiği zaman sizin sorununuz belki bir hafta içerisinde, belki 2 hafta içerisinde hızlı bir şekilde çözmülmüş olacak. Sorununuz gerektiğinde yeni ürün verilerek çözülebileceği gibi belki üst ürün verilerek, belki de parçası tamir edilerek güvenli bir servis süreci kapsamında çözülecek. Chi-Fi kulaklıklarda benzer bir sorunla karşılaştığınız da karşınızda bu kadar güvenilir bir muhattap bulmak sizin için pek de söz konusu olmayacaktır.

IE 200, IE 300, IE 600 ve IE 900'ün tasarımsal avantajlarını koruyan bir kulaklık. Ergonomik gövde tasarımı, değiştirilebilir MMCX kablosu, hafif, kaliteli ve konforlu yapısı ile tam anlamıyla premium bir kulaklık. Kutu içerisinden çıkan köpük uçlar dahil, bir sürü kulak
ucu aksesuarıyla IE 200, IE serisinin daha pahalı üyelerinden eksik kalmayan bir sunumla geliyor.

Bu kulaklık odyofillerin, gerçek sese ulaşmak isteyen kitlenin başlangıç noktası.

IE 200, ilginç bir şekilde natural tonlanmış bir kulaklık. IE 300, 600 ve 900 modellerinden farklı olarak bu nötr sunum sizin bu kulaklığı tıpki bir oyun hamuru gibi şekilden şekile sokup, ekolayzır ayarlarıyla başka boyutlara evriltebileceğiniz, kulaklığın karakterini kendi müzik zevkinize göre kişiselleştirebileceğiniz anlamına geliyor.

Bu nötr sunum ile kulaklığın ham tınısı, sizin aslında ekolayzır, ayarlarına dokunmadan, yorucu olmayan doğal ses deneyimi
yaşayabilmenizi de sağlıyor. Kulaklığı direkt kutusundan çıktığı haliyle de bu çok sevebilirsiniz. Evet, IE 200 ekolayzır ayarlarıyla daha eğlenceli ve daha baharatlı bir sunuma sahip olabiliyor ama kendi karakteri, kendi doğal ham tınısıyla bile bu nötr ses sunumu aslında sizin müziği saatlerce, yorulmadan dinleyebilmenize olanak tanıyor. Bu doğal tını yine de derin bas frekanslarına inebilirken, çok net ve detaylı üst frekanslara çıkabiliyor. Bu, doğal bir sunum yakalayan gerçek Sennheiser karakterine oldukça yakın bir tını.

Sennheiser’ın odak noktasında her şeyden çok teknik performansa ve tonal karaktere değer verdiğini biliyoruz. IE 200'ün sürücüsü İrlanda'daki üretim tesislerinde, 30, 600 ve 900'ün üretildiği bantlarda 7 milimetre teknolojisi kullanılarak üretilmiş bir sürücü. Bu sürücünün böyle bir tonal karakter ile şahlandırılması özellikle giriş seviyesi fiyat bandında bulunan bu ürünün değerinden çok daha büyük bir potansiyele sahip olmasına olanak tanıyor.

Kutu içesinden çıkan dahili örgülü kablo, IE 300, 600 ve 900'ün kablosundan çok daha farklı. Onların kablosu düzken, bu örgülü. Biz bu kablonun ses kalitesi açısından diğerlerinden daha az performansa sahip bir kablo olduğunu düşünmüyoruz, sadece yapısı farklı. Örgülü dizayn bizce bu gövdeyle iyi bir uyum yakalamış ve modele sportif bir duruş kazandırmış. Düz kabloları her yerde görüyoruz ama söz konusu örgülü kablo olunca bunun diğerlerinden farklı olduğunu hemen anlıyor, işte bu bir odyofil kulaklığı diyebiliyoruz. Bizce oldukça eğlenceli.

IE 200’de kullanılan MMCX soketi, normal şartlarda Dünya üzerindeki çoğu odyofil kulaklığıyla uyumlu, herhangi bir yerden bu kabloyu upgrade edebileceğiniz kadar da popüler bir soket. Buradaki tek ayrım, markanın kabloyu söküp-takma işleminin hızlıca ve güvenlice yapılmasını sağlayan bir özelleştirme yapmış olması. Bununla birlikte aslında MMCX soketin elverişliliği o kolay bulunabilirliği ve evrenselliğini biraz kısmış olsakta, pazarda bu mutasyona uyabilecek yapıda onlarca seçenek de bulunmuyor değil.

Bu oldukça önemli bir konu çünkü IE 200 odyofil sınıfı bir kulaklık ve en doğru kullanım senaryosu bir telefon veya bilgisayar ses çıkışı ile değil, en azından bir taşınabilir amfi / müzik çalar ile eşleştiği senaryo olmalı. Bunu, yükselteceğiniz bir 2.5mm veya 4.4mm balanslı kablo ile gerçekleştirdiğiniz zaman ise eşleştireceğiniz bu güçlü kaynakların potansiyelini daha da iyi kullanabiliyor oluyorsunuz. Balanslı yapı kulaklıkta ciddi bir fark yaratabiliyor. Benzer şekilde, örneğin bir saf gümüş kablo takarak kulaklığın ses karakterini de özelleştirebilirsiniz. Bir odyofilin bunları bilmesinde fayda var.

İkinci bilmeniz gereken şey bu kulaklığın silikonlarının herkese yönelik olmadığı. Tabii ki markadan markaya değişiyor ama kulağınıza genelde orta boy silikonlar uyuyor ise IE serisinde küçük boy silikonları tercih etmelisiniz. Bu silikonlar çok ince yapraklara sahip olduğundan, kulak kanalı çevrenizde boşluk kalınca alt frekanslar aradan kaçabiliyor. Bu yüzden kulaklık uçlarının, kulak kanalınızın çerçevesini tam olarak kapladığından emin olun. Lütfen kutu içerisinden çıkan bütün kulak uçlarını kendinize göre deneyin ve en uygun sonuca ulaşın.

IE 200'ün kutusunun içerisinden çıkan, çok kaliteli köpük uçları ise gönül rahatlığıyla önerebiliriz. Bu köpük uçlarla birlikte maksimum izolasyona ulaşıp ve kulaklığın ses karakterini biraz daha sıcak olmaya doğru itiyorsunuz. Çünkü üst frekansları biraz emen buradaki kalın sönümleyici materyal, yine alt frekansların dışarıya kaçmasını minimuma indirgeyerek, ses karakterini doğal olarak sıcak hale getirmiş oluyor. Burada pakete dahil edilen köpük uçlar, aslında Comply Foam’dan bile daha hoş gözüken, çok yumuşak ve ciltle oldukça uyumlu, Sennheiser'ın bir süredir IE serisine eklediği çok kaliteli bir aksesuar.

Burada ilginç olan şey, IE 200'ün ses karakterini
silikonun gövdeye çok yakın olması veya gövdeden bir tık uzaklaştırılacak vaziyette konumlandırılması ile özelleştirebiliyoruz. Nasıl oluyor derseniz, kulaklık uçlarını gövdeden bir tık uzaklaştırınca ses sahnesi biraz genişliyor, alt frekansların yoğunluğunu biraz azaltmış oluyorsunuz, bu şekilde kulaklığı daha 3 boyutlu bir sahneye doğru genişletebiliyoruz. O nötrlüğü, naturelliği iyice zirveye taşıyabiliyoruz.

Yakınlaştırdığınız zaman ise daha kişisel bir sahne deneyimi yaşanıyor. Enstrümanlar kulağınıza biraz daha yaklaşıyor ama alt frekansların yoğunluğunu da arttırıyoruz, daha şiddetli bas cevabı oluşuyor ve sürücüye yakınlaşmış oluyoruz. Bunun sonucunda da daha enerjik bir sunum elde etmiş oluyoruz. Biz biraz daha yakın kullanmayı tercih ettik çünkü kulaklığın karakteri zaten yeterince dengeli. Bu karakteri daha fazla zorlamak kulaklığı iyice cılızlaştırabiliyor fakat bu durum şarkıdan şarkıya da değişecektir. Caz müzik dinlerken, klasik müzik dinlerken, bu silikonu gövdeden bir tık uzaklaştırmak onu gerçeğe daha uygun hale büründürecektir. Bu dinamik slikon yapısı müzik türünün kişiliğini daha iyi açığa çıkartabiliyor.

IE 200, Sennheiser’ın son zamanlarda verdiği en iyi kararlardan bir tanesi. Tamamen natural, nötr tuning, değiştirilebilir MMCX soketi, şık, siyah ve minimalist sportif gövdesi ve açıkçası IE 300’ün neredeyse yarı fiyatında olmasına rağmen oraya çok yakın teknik performans; tüm bu geliştirmeleriyle IE 200, odyofil serisine ilk defa giriş yapacak odyofil adaylarına mükemmel bir deneyim vadediyor. IE 200 bizlere diyor ki; ben de isteyebileceğin her şey var, sen bana bir sürü ekolayzır ayarı uygulayarak benim sesimi çok güzel bir şekilde kişiselleştirebilirsin. Ben ise sana yüksek çözünürlük sunarım, çok ciddi netlik sağlarım. Ben süper bir detay başarımına sahibim, genişte bir sahnem var. Kablomu değiştirebilirsin, ses karakterimi özelleştirebilirsin ve beni tüm müzik türleri ile eşleştirebilirsin. Ben senin kulaklığınım diyor IE 200. Biz IE 200’ü, IE 300'ün yerine tercih edebileceğimiz kadar beğendik. IE 200, Sennheiser'ın günümüzde odyofil topluluğuna ne kadar önem verdiğinin en son göstergesi. Bu kulaklık, Sennheiser'ın bize 78 yıllık mirasının bir hediyesi.

Mağazamızda arama yapın.

Sık aranan