İşitmemiz Neden Önemlidir?

Duyu organlarımız yaşam yolculuğumuzda dünyayı keşfetmek, tanımak ve anlamlandırmak için hayati bir öneme sahiptir. Kulaklarımız da etrafımızda olan biteni anlamanın yanında sosyal varlıklar olan biz insanların çevresiyle iletişime geçebilmesi açısından oldukça değerlidir. İşitmemiz yıllar içerisinde değişebilmektedir, etrafımızda duyduğumuz zararlı sesler, uzun telefon görüşmeleri esnasında kulağımızı rahatsız eden ani şok dalga sesleri, yüksek sesle müzik dinlemek, yaşlanmaya bağlı duyma problemleri gibi sorunlardan sonra daha az duyabilmekteyiz. İşitme sesleri bildiğiniz gibi birçoğumuzun hastaneye giderek yaptırdığı bir kontroldür. Peki evde işitme testi nasıl yapılır biliyor musunuz?

Sennheiser Hearing Test Nedir?

Ses denilince akla gelen önemli markalardan biri de Sennheiser’dır. Sennheiser, 78 yıllık tecrübesi ile son kullanıcı tarafında üretmiş olduğu Hi-Fi kulaklıklar, bluetooth kulak üstü kulaklıklar, bluetooth kulak içi kulaklıklar ve soundbarlar ile kullanıcılar tarafından severek kullanılmaktadır. Profesyonel tarafta ise Sennheiser, ses kayıt teknolojilerinde geliştirdiği mikrofonlar, yayıncı ve prodüktör kulaklıkları ile piyasadaki hakimiyetini genişletmiştir.

Sennheiser, geçmişte EPOS markası üzerinde iş birliği yaptığı Demant Group ile duyma sağlığı konusunda birçok know-how edinmişti. Kelimelerin anlaşılabilir olması, karşıdaki kişinin söylediklerini anlama, katıldığımız bir toplantıda odak kaybetmeden yapılan işe odaklanma gibi birçok konuda William Demant ile iş birliği yapmıştı. Bu bilgi ve birikim, Sennheiser’ın yakın zamanda evde işitme testi yapmak isteyenler için ortaya çıkardığı Sennheiser Hearing Test uygulamasının temelini oluşturdu.

Sennheiser Hearing Test’in nasıl kullanılacağı ve evde duyma testinizi nasıl yapabileceğinizin cevabını bu rehberde bulabileceksiniz. Öncelikle Sennheiser Hearing Test uygulamasının nasıl indirilebileceğini, uygulama nasıl kullanılır konusunda daha fazla bilgiyi ve Apple Health ile nasıl eşleştirebileceğinizi ilk yazımızda aktarmıştık.

Telefonda İşitme Testi Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda adım adım Sennheiser Hearing Test uygulaması üzerinde telefondan işitme testini nasıl yapabileceğinizi anlatacağız, detayları öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Online işitme testi olarak da anlandıracağımız bu uygulama bizlere yalnızca fikir vermektedir. Herhangi bir olumsuz sonuç ile karşılaşmanız durumunda lütfen kesin teşhis için doktorunuza danışmayı unutmayın.

1. Adım: Sennheiser Hearing Test uygulamasını açıktan sonra karşınıza gelecek ilk ekranda uygulama bizlere şartlar ve koşulları kabul etmemizi istemektedir, I agree to terms and conditions seçeneğini seçebilirsiniz. Diğer seçenek ise isteğe bağlıdır ve anonim kullanıcı verilerinizin Sennheiser ile paylaşılmasını istiyorsanız işaretleyebilirsiniz. Seçeneklerinizi yaptıktan sonra continue diyerek devam edebilirsiniz.

2. Adım: Şimdi karşınıza gelen ekranda uygulama Sennheiser hesabınız var mı diye soracaktır, bu soruya daha önce Sennheiser hesabı oluşturduysanız yes cevabını verip hesap bilgileriniz ile giriş yapabilirsiniz. Ancak hesabınız yoksa da no seçeneğini işaretleyerek sonraki ekrana geçebilirsiniz.

3. Adım: Sonraki ekranda “Test your Hearing” yani işitmenizi test edin yazmaktadır bu butona tıklayalım.

4. Adım: Ardından karşımıza gelen “This is what you need” yazan ekranda bizlere testi yapabilmek için öncelikle sessiz bir ortamda olduğunuzdan emin olun ve bir adet kulaklığa sahip olun yazmakta. Bu testi herhangi bir marka kulaklık ile yapabilirsiniz ancak Sennheiser tarafından Sennheiser marka kulaklık kullanmanız tavsiye edilmektedir. Sessiz bir yerdeyiz ve kulaklığımız da yanımızdaysa Let’s start’a basalım ve sonraki ekrana geçelim.

5. Adım: Gelen ekranda “Your privacy” kısmında kişisel verilerin kaydedilmeyeceğinden bahsedilmektedir. Yalnızca siz
isterseniz test sonuçlarınız kaydedilebilir bu da sonraki yapacağınız testler ile kıyas yapmanız açısından tavsiye edilmektedir. Bu aşamada Continue butonuna
tıklayalım.

6. Adım: We Recommend yazan ekranda ise Sennheiser testi yaparken bildirimleri kapatmamızı tavsiye etmiştir, test sırasında gelebilecek bir bildirim testi uygulama sonucuna olumsuz etki edecektir. Kulaklığımızı kullanırken ekolayzır ayarı yaptıysak bunu nötr olarak sıfırlamamızı yani kişisel bir ekolayzır ayarı yapmamızı tavsiye etmemektedir. Ok butonuna tıklayalım.

7. Adım: Take your time yazan ekranda bizlere testi acele etmeden yapmamız gerektiği vurgulanmış olup, testin ortalama 5 dakika kadar sürebileceği belirtilmiştir. Adımları kendi hızımızda yapmamız tavsiye edilmiştir. Bu adımda da OK, let’s begin diyerek teste başlayabiliriz.

8. Adım: Uygulama bizden yaşımızı istemektedir burada doğru yaş aralığını girip Continue butonuna basalım.

9. Adım: Ardından karşımıza gelen soruda bizlere işitmenizin nasıl olduğunu düşünüyorsunuz diye sormaktadır. Burada şık bulunmaktadır işitmenizin zayıf olduğunu düşünüyorsanız poor, işitmenizin iyi olduğunu düşünüyorsanız good, işitmeniz konusunda herhangi bir fikriniz yok ise not sure seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra next
butonuna tıklayın.

10. Adım: Karşımıza gelen 2. soru bize telefonda görüşme yaparken bir zorluk yaşayıp yaşayamadığımı sormakta. Her zaman sorun yaşıyorsanız always, sık sık duyma sorunu yaşıyorsanız often, bazen sorun yaşıyorsanız sometimes, nadiren sorun yaşıyorsanız rarely ve son olarak hiç sorun yaşamıyorsanız never seçeneceğini seçin ve next’e basın.

11. Adım: Son soruda ise uygulama bizlere kuş ötüşü gibi tiz sesleri duymakta zorluk yaşıyor musunuz diye sormaktadır, bu sorudaki seçenekler 2. sorudaki ile aynıdır. Cevabınızı verdikten sonra continue butonuna basabilirsiniz.

12. Adım: Karşımıza gelen ibrede ise ortamın gürültüsü ölçülmekte Hearing Test bizlere sessiz bir ortama geçmemizi tavsiye etmekte, evinizin sessiz bir odasına tek başınıza gidip testi yapmanız tavsiye edilir, test sırasında odanızın camlarını ve kapısını kapatarak sessiz bir ortam oluşturabilirsiniz. İbrenin altında fine yazdığı sırada bulunduğunuz ortamın test yapmaya uygun olduğunu belirtir, bu aşamada continue butonuna basınız.

13. Adım: Please connect your headphones aşamasında ise uygulama bizlere kulaklığımızı bağlamamızı söylüyor. Bağladığınız kulaklık kablolu ise bluetooth ikonu mavi renge dönüşüyor, kablolu ise wire ikonu maviye dönüşüyor. Kulaklığınız bağlandıktan sonra headphones connected yazısını en tepede görürsünüz. Kulaklığı bağladığımıza göre continue diyerek devam edebiliriz.

14. Adım: Sennheiser işitme uygulaması şimdi bize kullandığımız kulaklığın kulak içi mi yoksa kulak üstü mü olduğunu soruyor, doğru seçeneği işaretledikten sonra select diyebiliriz. Sonrasında ise bu kulaklık bir Sennheiser kulaklık modeli mi diye sormakta, buna da evet ise yes veya hayır ise no yanıtını verebilirsiniz. Bu aşamada da next diyoruz.

15. Adım: Karşımıza gelen ekranda kulaklığımızın modeli taratılacak bu aşamada Sennheiser kulaklık kullanan kullanıcılar scan diyerek kullandıkları kulaklık modelini Hearing App uygulamasına tanıtabilirler. Şimdi kulaklığımızı doğru tanıttıysak ürün görseline basarak continue diyebiliriz.

16. Adım: Yeni gelen ekranda Sennheiser kulaklık kullandığımızı fark eden işitme uygulaması bize excellent yani mükemmel sonuca sahip olduğumuzu söylüyor. Kalibre edilmiş Sennheiser kulaklık kullanmak bu test için yüksek doğruluk anlamına gelmektedir bilgisini veriyor. Great dedikten sonra devam edebiliriz.

17. Adım: Uygulama bize şimdi ise ses seviyesini mediumda yani en ortada tutmamızı tavsiye ediyor sesimizi medium seviyesine getirdikten sonra done butonuna tıklayabiliriz.

18. Adım: En son hatırlatmada ise uygulama bizlere sessiz bir ortamda olduğunuzdan emin olun ve aktif gürültü engelleme vb. bir mod aktif ise onu kapatarak teste başlamamızı tavsiye ediyor. Her şey hazır olduktan sonra I’m ready butonuna basabilirsiniz.

19. Adım: Let’s do a practice adıyla gelen ekranda alıştırma turu yapmak istiyorsanız continue diyebilirsiniz, direkt teste başlamak istiyorsanız skip practice round diyerek alıştırma testini atlayabilirsiniz. Unutmayın bu alıştırma testi final sonucunuzu etkilemeyecektir. Dilerseniz pratik yapalım ve testimize geçelim. Burada uygulama bize çarkı bir tını / ton duyana kadar çevirmemizi tavsiye etmektedir. Pratik yaparken çarkı yalnızca saat yönünde bir tur çeviririz ve bu tur bittikten sonra karşımıza gelen ekranda start tone test butonuna basarak asıl teste geçebiliriz.

Evde İşitme Testi Sonucu

20. Adım: Asıl test esnasında uygulama bizlere 4 kere ton dinletmektedir yani 4 kere çark çevirme işlemi yapacağız. Sennheiser kulak testi uygulaması ilk önce sol kulak, sonra sağ kulak, sonra yine sağ kulak en sonda ise sol kulağımıza ses dinletimi yaparak duyma sağlığımızı ölçmektedir.

21. Adım: Son adımda Hearing test complete yazısını görürsünüz bu testi bitirdiğinizin habercisidir, calculate results butonuna basarak sonuç ekranınıza gidebilirsiniz.

İşitme Testi Sonucunu Yorumlama: Your results yani sonucunuz, burada kişisel odyogramınız bulunmaktadır. Burada uygulama sizlere işitme derecenizi normal (Normal), çok hafif işitme kaybı (Mild), hafif derecede işitme kaybı (Moderate), orta derecede işitme kaybı (Moderately severe), ağır işitme kaybı (Severe) ve derin işitme kaybı (Profound) seçenekleri arasında mavi ile yazacak şekilde göstermektedir. Uygulama aynı zamanda duyma sağlığınız ile ilgili önerilerde de bulunmaktadır. Aynı ekranda aşağı kaydırdıkça your audiogram kısmında sağ (right) ve sol (left) kulağınızın duyma kaybının grafiğini de görüntüleyebilirsiniz, both kısmında ise kulaklarınız arasındaki duyma kaybı kıyasına bakabilirsiniz.  Learn more butonuna bastığınızda işitme kaybı seviyeniz konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz, sizin için tavsiye edilen  Sennheiser’ın duymaya yardımcı kulaklıklarını ve TV kulaklıklarını görüntüleyebilirsiniz. Yine your results ekranında aşağıya indiğinizde learn more kısmında işitme ve kulaklar ile ilgili 19 adet makaleyi okuyabilirsiniz. Sonucunuzu kaydedip çevrenizdekilerle kıyaslamak veya yıllar içerisinde yapacağınız testler ile kulak sağlığı seviyenizi takip etmek istiyorsanız, ekranın sağ üst köşesinde yer alan save butonuna basarak (Sennheiser hesabı oluşturmak gerekmektedir) sonucunuzu kaydedebilirsiniz.

İşitme Sağlığımızı Nasıl Korumalıyız?

  • Kulak kirimizi temizlerken pamuklu çubuk ve benzeri nesneler kullanılmamanız gerekmektedir.
  • Herhangi bir sebeple kulağınıza gelebilecek sert darbelerden kulağınızı korumalısınız.
  • Kalitesini kanıtlamış, anti-alerjik kulak tıkaçları kullanmadan denizde veya havuzda uzun süre kalmaktan kaçınılmalı.
  • Erken yaşlarda çocuklarda işitme fonksiyonları yakından takip edilmeli
  • Kulağınızda yaşanan herhangi bir ağrı veya şikayet durumlarında vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı.
  • Gece kulübü, stadyumlar, konserler gibi çok sesli  ve gürültülü yerlerde uzun süre zaman geçirilmemeli ve kulak tıkacı kullanılmalı.
  • Kulaklıkla müzik dinlerken sesi sonuna kadar açmadan (80-90 dB seviyesini aşmayacak şekilde) en fazla iki saat zaman geçirilmeli. Birçok kulaklığı ilk taktığınız anlarda sesi çok fazla açtığınızda bunun kulak sağlığınız
    açısından iyi olmadığını belirtmektedirler.
  • Tiroid, diyabet, böbrek, yüksek tansiyon gibi metabolizmal hastalıklara sahipseniz işitme testlerinizi düzenli olarak yapmalı ve ihmal etmemelisiniz.
  • İşitme kaybı kesin olarak tespit edildiğinde ve tedavi olanağı da yoksa çok vakit kaybetmeden işitme cihazı kullanımına geçilmeli ve yaşam konforunuz arttırılmalıdır.
  • Hastalık süreçlerinizde uzun süreli veya yüksek dozda bazı ilaçların kullanımında (aspirin, gentamisin, cisplatin vb) işitme sağlığının risk altında olacağı unutulmamalıdır.
  • Ani işitme kaybı yaşadığınız durumlarda ilk iki gün içinde doktorunuza danışmalısınız.
  • Kulak çınlaması durumundan şüphe ediyorsanız bu durumun pek çok sebebi olabilir ancak özellikle tek taraflı ise vakit kaybetmeden doktorunuza başvurulmalısınız (Can, A., 2020, Yakın Doğu Üniversitesi).

İşitme kaybımız hakkında bir uzman doktor tarafından tanı koyuldulduktan sonra işitme cihazı tedavisine başlayabilirsiniz. Ancak işitme problemi çok fazla ilerlememiş bazı kullanıcılar, işitme cihazlarını kullanmak istemeyebiliyorlar bu kişiler için klasikleşmiş true wireless kulaklık görünümünde bir kulaklığı Sennheiser yakın zamanda duyurdu. Sennheiser Conversation Clear Plus, Sennheiser'ın eğlence kulübü, restoran, sahil gibi kalabalık ortamlarda diyalogları net bir şekilde anlayamayan kullanıcılar için geliştirdiği duymaya yardımcı true wireless kulaklığı. Görüntüsüyle normal bir kablosuz kulak içi bluetooth kulaklıktan farkı olmamasından dolayı kişilerin çekincesi olmadan özgürce kullanabilecekleri bir üründür. Sennheiser Conversation Clear Plus çok yakında Hifilife'ta sizlerle olacak.

Duyma eşikleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Evde işitme testi uygulaması Sennheiser Hearing Test App'i kullandıktan size işitme derecenizi söylemektedir.

İşitme dereceleri aşağıdaki gibidir:

  • Normal işitme aralığı -10 - 19 dB aralığındadır.
  • Çok hafif işitme kaybı 20 - 34 dB aralığındadır.
  • Hafif işitme kaybı 35 - 49 dB aralığındadır.
  • Orta derece işitme kaybı 50 - 64 dB aralığındadır.
  • Ağır işitme kaybı 65 - 79 dB aralığındadır.
  • Derin işitme kaybı 80 dB'in üzerindedir.

Mağazamızda arama yapın.

Sık aranan